Tao Dao acupunctuur Amsterdam, Santpoort Noord, Heemskerk|
06 – 4285 1717

Brandend maagzuur

Maagzuur zorgt samen met de peristaltiek van de maag voor de vertering van voedsel.
Het maagzuur geeft bescherming tegen bacteriële infecties  in het maag-, darmkanaal.

De binnenbekleding van de maag bestaat uit een slijmlaag welke de maag beschermd tegen het maagzuur. Als er teveel maagzuur is schiet de beschermende slijmlaag in de maag tekort en wordt de maagwand aangedaan door maagzuur wat een brandend gevoel in de maagregio geeft.
Bovendien kan teveel maagzuur leiden tot het ontstaan van maagzweren.

Door verminderde functie van het klepje van de slokdarm naar de maag (cardia) komt het maagzuur omhoog (reflux). Omdat de slokdarm geen beschermlaag heeft tegen het maagzuur geeft dit een brandend gevoel in de slokdarm. Ook kan het een drukkende of brandende sensatie uitstralend naar de rug of tussen de schouderbladen geven.

Oorzaken van verminderde cardiafunctie is overmatig koffiegebruik, alcoholgebruik, roken, chocolade en overmatig vet voedsel.

Protonpompremmers/maagzuurremmers

Middelen welke voorgeschreven worden door de arts als er klachten zijn van brandend maagzuur zijn: omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol.

Deze middelen remmen de aanmaak van maagzuur waardoor er bij opkomend maagzuur (reflux) geen pijnklachten ontstaan in de slokdarm en de kans op maagzweren afneemt.

Helaas hebben deze middelen bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarrhee, obstipatieklachten, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid en wazig zien.
Maar ook verminderde vitamine B12 opname* met als gevolg hiervan: bloedarmoede, tintelingen, geheugenverlies, spierzwakte, coördinatiestoornissen.
En een verhoogde kans op bacteriële infecties in het maag-, darmkanaal.

*Maagsap wordt aangemaakt door de maag en bevat zoutzuur, spijsverteringsenzymen, slijm en intrinsic factor.
Intrinsic factor is nodig om ervoor te zorgen dat in de dunne darm vitamine B12 resorptie plaatsvindt.

Acupunctuur en brandend maagzuur

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt de oorzaak van te veel maagzuur, met klachten van brandend maagzuur en opkomend maagzuur, gezien als een disbalans tussen de maag- en de leverenergie.

Het ontstaan van een disbalans tussen de maag- en leverenergie ligt ten grondslag aan frustratie, boosheid/woede, overmatig alcoholgebruik, het eten van overmatig vet voedsel en een onregelmatig voedingspatroon.

Inmiddels heb ik positieve resultaten geboekt met acupunctuurbehandeling bij mensen met klachten van brandend maagzuur en opkomend maagzuur.

 

 

 

 

Meer informatie

Meer informatie of een afspraak maken?  Bel me en spreek een bericht in zodat ik u terug kan bellen 06 – 4285 1717 of mailen naar: taodao@hotmail.com

Ik heb praktijk in de volgende locaties: Santpoort-Noord,  in Amsterdam-Noord en Heemskerk.