Tao Dao acupunctuur Amsterdam, Santpoort Noord, Heemskerk|
06 – 4285 1717

Gezond voedingspatroon voor de miltenergie

Gezonde voeding is erg belangrijk om vitaal te blijven. Soms denken we dat we gezond bezig zijn door het eten van bepaalde voeding maar sommige voeding is niet voor iedereen gezond.

Er zijn verschillende type mensen, binnen de Chinese geneeskunst zijn er het aarde type, metaal type, watertype, houttype en vuurtype. Elk type mens heeft zijn karaktereigenschappen en neiging tot het creëren van klachten passend bij zijn/haar constitutie.

Zo is het aarde type (aarde element bestaat uit de organen maag en milt) over het algemeen genomen een zorgzaam type mens, dol op eten bereiden en het opeten hiervan, houdt van gezelligheid, denkt veel na over de dingen.

Lichamelijke klachten die aarde types kunnen ontwikkelen als de milt energie uit balans is zijn plakkerige ontlasting, buikpijn, vermoeidheid, koude klachten en vocht vasthouden, veel trek in zoetigheid hebben. Gedragsmatigheden die op kunnen treden zijn piekeren (ook in de nacht), overbezorgd zijn,een steeds herhalend denkpatroon waar geen eind aan lijkt te komen, zwaarmoedigheid.

Voeding welke niet goed is voor een aarde type zijn: koude voeding direct uit de koelkast, koude zuivel als ontbijt, veel zuivelproducten op een dag nuttigen, veel zoetigheid eten, salades in de wintermaanden eten.

De functie van de milt is om het eten wat we eten te verwarmen en daarna om te zetten in voedingsstoffen voor het lichaam (de spieren) en opgedane kennis om te zetten in voeding voor de geest.

Om zelf de miltenergie in balans te houden zijn de volgende tips handig en simpel uit te voeren.

  • Neem een warm ontbijt bijvoorbeeld: omelet, havermoutpap of zelfgemaakte kippensoep
  • Eet voeding op kamertemperatuur, beperk het nemen van zuivelproducten en zoetigheid, eet alleen salades in de zomer als het buiten warmer is dan 18 graden. Eet geen salades in de wintermaanden.
  • Drink thee met verse gember, kaneel of kruidnagel, dit verwarmt de milt.
  • Eet wat vaker mais, gekookte worteltjes, stamppotjes, pompoen, dadels en makreel.
  • Kijk geen TV of lees geen krant tijdens het eten maar geniet van je eten, proef wat je eet en geniet van de gezelligheid tijdens het eten

 

 

 

 

 

Meer informatie

Meer informatie of een afspraak maken?  Bel me en spreek een bericht in zodat ik u terug kan bellen 06 – 4285 1717 of mailen naar: taodao@hotmail.com

Ik heb praktijk in de volgende locaties: Santpoort-Noord,  in Amsterdam-Noord en Heemskerk.