Tao Dao acupunctuur Amsterdam, Santpoort Noord, Heemskerk|
06 – 4285 1717

Toepassing van PTNS in de praktijk

PTNS behandeling

PTNS is geen acupunctuur, er wordt wel gebruik gemaakt van het aanprikken van een acupunctuurpunt welke per toeval ter hoogte van een zenuw ligt.

Acupunctuur is het stimuleren van acupunctuurpunten welke op de energiebanen gelegen zijn. Tijdens acupunctuurbehandelingen wordt er dus niet, zoals wel eens gedacht wordt, in zenuwbanen geprikt.
Bij PTNS behandeling wordt de tibialis zenuw gestimuleerd met electrische impulsjes. Deze zenuwbaan loopt van het ruggenmerg langs de blaas aan de binnenzijde van het onderbeen naar de enkel.
Deze zenuw innerveert de blaas, door deze te stimuleren kunnen klachten zoals een overactieve blaas behandeld worden.
Stimulering van de zenuw geschied door een naald vlak boven de enkel te plaatsen, hier ligt het acupunctuurpunt Mt6 (milt nummer 6, het zesde acupunctuurpunt op de miltenergiebaan).

Mt6 is een belangrijk punt binnen de acupunctuur welke veel gebruikt wordt bij het behandelen van spijsverteringsproblemen, gynaecologische problemen, seksuele problemen en emotionele problemen maar ook problemen van de urinewegen zoals pijnklachten, impotentie, plasproblemen: urineretentie, moeite met plassen, enuresis (onwillekeurig plassen), pijn bij het plassen, niet kunnen plassen en wolkjes in de urine.

 

Pijnklachten in het bekken

Pijnklachten in het bekken zijn goed behandelbaar met electro stimulatie, denk hierbij aan klachten zoals rectaal pijnsyndroom, fecale incontinentie, interstitiele cystitis, urogenitaal pijnsyndroom, restless genital syndrome, prostatodynie, endometriose, dysmenorroe.
Het behandelprincipe is het verminderen van de pijnklachten door stimulatie van zenuwbanen, ook wel gate control genoemd.

Door de grote zenuwvezels (A-vezels welke gemyeliniseerd zijn en daardoor een snellere impuls overdracht hebben) te stimuleren met prikkels van buitenaf, worden de zogeheten inhibitors geactiveerd (stofjes die de transportatie van pijnprikkels remmen) deze inhibitors komen bij de dunnere c-vezels terecht waardoor de pijnklachten verminderen en aan het einde van het behandeltraject geen pijn meer aanwezig is.
De behandeling bestaat uit het prikken of plakken van electroden op het heiligbeen (os sacrum) waar zenuwen gestimuleerd worden.

Ook hier is er een overeenkomst met acupunctuurpunten. Op het heiligbeen zijn belangrijke acupunctuurpunten van de blaasmeridiaan gelegen welke hun werking op klachten omtrent het urineren en de ontlasting, prolaps van het rectum, haemorrhoiden, pijn laag in de buik, pijn en zwelling aan de genitaliën, lumbale pijn en stijfheid, menstruatieproblemen en impotentie hebben.

Bovenstaande behandeling kan al dan niet gecombineerd worden met acupunctuur. Omdat ik een zo goed mogelijk resultaat wil bereiken en zo breed en volledig mogelijk wil behandelen kan het voorkomen dat ik bij bovenstaande behandeling aanvullend acupunctuurpunten prik.

Het advies is om wekelijks voor behandeling te komen, voorafgaand aan elke behandeling word in kaart gebracht of het klachtenpatroon veranderd is. Als de klachten afnemen kan er meer tijd tussen de behandelingen gepland worden.

Omdat PTNS en electro stimulatie via het zenuwstelsel geschied is het van belang om medicatie welke het zenuwstelsel beïnvloeden, bijv. Lyrica te staken (in overleg met uw behandelend arts). Deze middelen remmen de impuls doorgifte via de zenuwbanen en de behandeling is er op toegespitst om juist het zenuwstelsel te activeren. Bij gebruik van deze middelen werkt de behandeling dan ook niet.

 

 

 

 

 

Meer informatie

Meer informatie of een afspraak maken?  Bel me en spreek een bericht in zodat ik u terug kan bellen 06 – 4285 1717 of mailen naar: taodao@hotmail.com

Ik heb praktijk in de volgende locaties: Santpoort-Noord,  in Amsterdam-Noord en Heemskerk.